Pahkli suurus
Pähkli tuum on söödav. Üksik sarapuupõõsas annab kg pähkleid, kultuursordid istandustes kuni 10 kg. Sarapupähklid sisaldavad ka koliini B4. Sarapuupähklid sobivad hästi uluki- ja linnulihaga. Vastunäidustused: individuaalne talumatus, laste diatees, rasvumine ja kroonilised või ägenenud pankreasehaigused. Brasiilia pähkel Brasiilia pähklid kasvavad Amazonase niiskes troopilises tsoonis asuval puul.
Sarapuupähkel ehk metspähkel on sarapuu perekonda kuuluvate liikide vili. Eestis saadakse sarapuupähkleid harilikult sarapuult.
- IKEA Estonia - Osta mööblit, valgusteid, koduaksessuaare ja muud
- Kuidas suurendada liikme folk meetod
- Suurenda liikme video allalaadimine torrent
- Pähkli ürgtareke, Hiiu maakond
- Sarapuupähkel – Vikipeedia
See on kõva puitunud kestaga rasvarohke pähkel [1]. Kas osaliselt või täielikult ümbritseb seda kausjas viljakate lüdi ehk kuupula, Pahkli suurus on rohtne ja servast narmastunud [1].
Pähkel on 1—2½ cm pikk ja 1—2 cm lai, ümar, kuid mitte kerakujuline, vaid lopergune. Pähklikoore kuju, ehitus ja kasvukoht puuvõras on tähtsad sarapuuliikide eristamise tunnused.
Viljad võivad võrsel paikneda nii üksikult, kahe- kui neljakaupa [1]. Pähkli tuum on söödav.
Sarapuupähkli puu
Seda katab õhuke tumepruun nahk, mis mõnikord enne tarbimist ära kooritakse, ehkki tavaliselt seda ei tehta. Eestis kasvanud sarapuupähklid kasvavad keskmiselt pool grammi või pisut rohkem [2].
Õnne korral leiab ka grammiseid hiigelpähkleid [2]. Kasvukoht võib pähkli suurust ja kuju palju mõjutada [1].
Teine osa: rasvad
Üksik põõsas annab 1—3 kg pähkleid, aga kultuursordid istandustes üle 10 kg. Head pähkliaastad korduvad iga kolme-nelja aasta järel.
Valmis pähkli tunneb ära selle järgi, et tema koor on muutunud valkjast hele pruuniks [1]. Küps pähkel eraldub lüdist ja variseb puu otsast alla [2].
Pähkleid on parim korjata nii, et puu otsast raputatakse alla küpsed viljad, toored jäävad valmima. Korjata tohib Pahkli suurus täiesti küpseid pähkleid.
Toored pähklid säilivad halvasti, nende toiteväärtus on väike ja maitse halvem [2]. Pärast korjamist tuleb pähklid õhu käes kuivatada.